Frågor och åsikter

Starka åsikter om julpynt:

  • “Har läst att man blir lycklig av julpynt”
  • “Ullared nästa helg, ska köpa julpynt för 45 år framåt”
  • “De som julpyntar innan December är sjuka i huvet”
  • Haha, vi har fyllt IKEAs största plastlåda. Fast då är vanligt pynt, julgranspynt och adventssaker samlat. I år kommer vi köpa ännu fler adventssaker pga flytt som tredubblade antalet fönster”
  • “Julpynt får mig typ att gråta”
  • “Nu har julstjärnorna kommit upp också. Jag saknar som sagt rösträtt i Värmland…”

 

Frågan alla vill ha svar på:

Vad är egentligen skillnaden mellan julmust och påskmust? Här är svaret

Är det samma must eller finns det någon skillnad mer än etiketten på flaskorna? Vi bestämde oss för att försöka ta reda på vad som egentligen skiljer julmust och påskmust åt.

Vi började med att ringa Carlsberg, som levererar Apotekarnes jul- och påskmust.

– Det som skiljer musterna åt är tillfälle och upplevelse. Vi tillverkar dem på samma sätt, men sen handlar det om lagring och så vidare. Säkert är i alla fall att vi upplever smaken som annorlunda, säger Henric Byström på Carlsberg.

Roberts i Örebro, som tillverkar Apotekarnes muster, var lika förtegna.

– Det är vår hemlighet. Vi har alltid sagt att det inte är samma sak. Det är allt vi vill säga. Vi avslöjar ingenting om recepten.

Smaktest

På bloggen Addictedtojulmust.se har man arrangerat ett blindtest, och kom då fram till följande svar vad gäller Apotekarnes.

När det kommer till ingrediensförteckningar på Apotekarnes är svaret liknande: Både påsk- och julmust innehåller exakt samma sak.

Så, varför upplever många att smakerna skiljer sig åt?

Svaret är ganska enkelt. Forskning visar att vi upplever olika smaker beroende på mängder av omständigheter. Bakgrundsljud, förpackning, humör, årstid och färger är alla komponenter som påverkar hur vi känner smak.

Därför är det inte så konstigt att påskmusten och julmusten uppfattas som olika.

Så, alla musttillverkare – ni kan sluta hymla nu när vi äntligen kan slå fast – en gång för alla – att påskmust och julmust är EXAKT SAMMA SAK.

http://lajkat.se/mellan-julmust-och-paskmust-har-ar-svaret/

Reporter: Ebba Nöbbelin 7B