Nationella proven

Väldigt många tycker att det är jobbigt och stressigt med nationella prov, man har  inte någon aning om vad det kommer för frågor och det är en väldigt stor del av betygen. På de nationella har man en chans att visa vad man verkligen kan. Utan att få hjälp av en lärare eller kompis.

Det finns såklart nackdelar och fördelar – här kommer de:

 

Nackdelar

  • När man får långa texter så tar det väldigt lång tid och när man läst färdigt så har man inte så lång tid att svara på frågorna eller skriva en text till det man har läst. De gör att fler känner sig stressade och har inte samma möjligheter att få bra svar som leder till bra betyg.
  • Det tar lång tid för lärare att rätta proven för att det ska vara helt rätt och rättvist med betyget man sen får, så eftersom mycket fokus från lärarna försvinner på rättning så är det bättre att lägga den tiden på att undervisa eleverna än att de ska få vänta på sina svar och sen ha halvbra lektioner med lärarna för att de kanske känner sig stressade över att rätta proven.

Fördelar

  • Lärarna får ett mycket bredare underlag med att sätta rätt betyg. För att uppgifterna som man gör helt vanligt i skolan varje dag finns det alltid en chans att fuska eller att be en förälder eller kompis om hjälp.
  • Det blir en rättvis bedömning då man inte kan fuska eller kolla av någon annan eftersom man inte sitter bredvid varandra. Om man ska ge bedömning efter uppgifter som man gör helt vanligt när man kan hjälpa dom andra och då är den personen som har hjälp till då är det deras kunskaper som får en del av bedömningen men det egentligen ska vara någon annan så på det sättet är det mycket mer rättvist med nationella för det är dina egna kunskaper som bedöms.

 

Inez Grahn 7B

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *